onsdag 18 februari 2009

Mörka skönheter

Svarta blommor har en särskild dragningskraft för ögat. Det syns så väl att det är blommor där, och de är så alldeles speciella att de så självklart får stjäla den plats och uppmärksamhet som de kräver. De bildar nästan alltid en kontrast mot omgivningen och passar till vilken accentfärg som helst utan risk att det skär sig. Men för att vara helt uppriktig är blommor sällan HELT svarta, de är oftast så mörkt violetta så att de upplevs som svarta.


Svart bukettviol Viola nigra 'Bowles Black'


Stockrosen Alcea rosea 'Nigra' från Impecta, en tvååring som sås mellan mars och juni.

Svarta och mörka blommor är väldigt användbara i färgteman både för trädgården och för arrangemang för snittblommor. De är som sagt utmärkta till kontraster, men även till färgteman som går i mörka färger. Det kan till exempel vara en plantering med mörkt röda färger med en japansk blodlönn, en rödbladig alunrot eller som nedan en rödbladig sockblomma.




Ett annat tips för att använda sig av svarta blommor är att kombinera dem med skira växter med fint bladverk och små blommor som en kontrast till de tunga mörka blommorna. Bra exempel är brudslöja och olika grässorter. Arrangemang av det slaget passar utmärkt i urnor och för snittblommor, men prova även i balkonglådor! Svarta violer gör sig förresten riktigt bra ihop med växter med silverfärgade blad, som till exempel silverarv.

tisdag 17 februari 2009

Häxringar!




En ganska vanlig syn på villaträdgårdens gräsmatta är ringformade partier med mörkare gräs och ibland med ett stort antal små svampar i. Innanför den lite grönare ringen kan gräset se risigt ut, och om det har varit torrt i en längre period syns det bara en ring med torrt dött gräs.
Man har då råkat ut för häxringar. Förr trodde man att det var märken i gräset efter att älvorna dansat där i dimman, men idag vet man att det är en svamp som ligger bakom. Svampen växer från en punkt i mitten och cirkulärt utåt, de äldsta delarna på insidan dör och nya bildas på yttersidan. Vissa arter kan växa så att ringen ökar sin diameter med upp till en meter om året.
Svampen består till den största delen av mycel, som är den vegetativa delen av svampen som består av små rothårsliknande svamptrådar som växer under jorden. Men det som syns på ovansidan av jorden förutom de ringformade mönstren är de små svamparna som som är den generativa delen och har som syfte att sprida svampsporer så att arten fortplantar sig. Svamparna har en liknande funktion som blommor som sprider sina frön.
Den vanligaste arten av svamp som växer i häxringar är nejlikbroskskivling som är ätlig, andra arter kan vara vårmusseron eller olika arter av champinjoner En del av svampsorterna som växer i häxringar är giftiga, så chansa inte om du är osäker!

Det går att bli av med häxringar i gräsmattan om man vill lägga ner lite arbete på det. Förr ansåg man att det enda sättet att bli kvitt problemet var att gräva upp all jord som hade mycel i sig och fylla på med ny och anlägga ny gräsmatta ovanpå. Det kunde bli många kubikmeter jord! Och om man missade lite svamptrådar kom det ofelbart tillbaka.
Idag använder man sig oftast av fungicider, som är svamp- och mögelhämmande medel. Ett av de vanligaste och billigaste medlet är Atamon som är ett konsververingsmedel som går att köpa i vilken mataffär som helst, men det finns även andra medel i trädgårdsbutiker som till exempel Biowet/Herbinass som kanske kostar lite mer, men som därför inte säkert är mer effektiva (någon som har testat?).
Gödsla och kalka har också en hämmande effekt på svampen eftersom man ändrar jordegenskaperna som pH och näringsvärde, så medel som Blåkorn kan vara lämpligt att använda sig av i samband med fungicider.



Ett exempel:
* Börja med att sprida ut Blåkorn över häxringarna, och även en bit utanför. Vattna sedan rikligt så att det tränger ner i marken.
* Blanda 1 cl Atamon per 5 liter vatten och häll i en skvätt såpa (för att minska ytspänningen så att blandningen tränger ner i marken lättare). Vattna ut över häxringen och även där en bit utanför så att de delar som inte syns blir vattnade.
* Upprepa någon gång till under växtsäsongen och om du ser nya svampar eller att ringen fortsatt växa.

Efter att häxringarna (förhoppningsvis) är borta kommer gräsmattan att se risig ut där ringarna varit. Använd en kratta för att få bort dött gräs och topdressa sedan, dvs kratta ner mull och gräsfrön. Håll sedan lite kollvattning så att det nya gräset inte torkar ut.