onsdag 18 februari 2009

Mörka skönheter

Svarta blommor har en särskild dragningskraft för ögat. Det syns så väl att det är blommor där, och de är så alldeles speciella att de så självklart får stjäla den plats och uppmärksamhet som de kräver. De bildar nästan alltid en kontrast mot omgivningen och passar till vilken accentfärg som helst utan risk att det skär sig. Men för att vara helt uppriktig är blommor sällan HELT svarta, de är oftast så mörkt violetta så att de upplevs som svarta.


Svart bukettviol Viola nigra 'Bowles Black'


Stockrosen Alcea rosea 'Nigra' från Impecta, en tvååring som sås mellan mars och juni.

Svarta och mörka blommor är väldigt användbara i färgteman både för trädgården och för arrangemang för snittblommor. De är som sagt utmärkta till kontraster, men även till färgteman som går i mörka färger. Det kan till exempel vara en plantering med mörkt röda färger med en japansk blodlönn, en rödbladig alunrot eller som nedan en rödbladig sockblomma.




Ett annat tips för att använda sig av svarta blommor är att kombinera dem med skira växter med fint bladverk och små blommor som en kontrast till de tunga mörka blommorna. Bra exempel är brudslöja och olika grässorter. Arrangemang av det slaget passar utmärkt i urnor och för snittblommor, men prova även i balkonglådor! Svarta violer gör sig förresten riktigt bra ihop med växter med silverfärgade blad, som till exempel silverarv.

Inga kommentarer: