
onsdag 24 december 2008
Äntligen har jag hittat den!

lördag 13 december 2008
Olle Bergs gräsmatta

Okej. Jag kommer ALDRIG att få min gräsmatta att se ut så här. Visst är det fysiskt möjligt, men jag lägger nog hellre mer energi på blommor, plantering och förökning. Jag kommer inte att gråta blod varje gång jag ser en maskros eller en tuva mossa någonstans, bara de inte tar över helt.
Men jädrar vad snyggt det är! Som en intensivt grön ryamatta som bara väntar på att man ska gå ut och rulla omkring på den! Olle Berg kan få komma hem till mig och göra min gräsmatta lika fin.
Eller kan han det? Är det verkligen en riktig person? Hans hemsida är riktigt informativ och illustrerad med både bild, ljud och video. Lite VÄL proffsig och informativ om just Weibulls sortiment faktiskt. Inget ont om dem, de har nog kvalitetsprodukter så det räcker, men jag känner mig lite lurad att ha hamnat på en reklamsida när jag ville titta på en privat eldsjäls fantastiska gräsmattor.
Nog om det. Sidan innehåller massor med tips om hur man sköter gräsmattan på bästa sätt, det finns till och med program att följa steg för steg vid vissa tidpunkter. Riktigt väl genomtänkt för att faktiskt kunna få en sådan gräsmatta som i bilden ovan!
Fast det gnager ändå lite i huvudet att Olle nog inte finns på riktigt. Vore det inte mer spännande om en sådan eldsjäl faktiskt fanns?
Å andra sidan finns det en möjlighet att jag är käpprätt fel ute och att Olle just nu sitter och dricker luciaglögg och tittar ut över sin snötäckta gräsmatta och längtar till våren.
Olle Bergs hemsida
söndag 7 december 2008
En genomtänkt trädgård

En trädgård kan behövas planeras lite innan man sätter igång att gräva. Och en äldre trädgård kan med mer eller mindre enkla medel förvandlas till en helt ny upplevelse. Kanske bara med några enstaka nya detaljer som ett blickfång eller ljudet av porlande vatten. Tänker du anlägga din trädgård från början har du vunnit mycket med att tänka igenom hur det ska bli från början. Det finns en del bra saker att fundera på, till exempel:
Samma trädgård på kvällen. Här har man belysning så att hela trädgården kan utnyttjas dygnet runt. Trappan, buskar, murar och fasad är belysta så att man lyfter fram de stora och fasta delarna av trädgården. Uteplatsen har fått extra ljussättning.
Våga vara inkonsekvent! Här har man brutit av de raka linjerna i rabatten och byggt upphöjda planteringar. Stenläggningen består av sten i flera färger för att ge ett levande intryck.
Dammar och uteplatser hör ihop. Det är lätt att njuta av vattenspegeln när man kan sitta och koppla av. Den här uteplatsen har en gångbro över vattnet och upplevs som en brygga vid en sjö.
Upphöjda rabatter är ett bra sätt att få trädgården mer tredimensionell. Istället för att bara bygga i sidled bygger man uppåt och skapar rumskänsla i trädgården. Här har man kombinerat en upphöjd rabatt med en damm i samma stil.
Kombinera funktioner! En låg stödmur blir enkelt också en elegant bänk. Olika material har använts till stenläggningen även här, men bara i kanten mot muren. Att få flera funktioner på det här sättet är mycket lämpligt i små trädgårdar.
En liten tomt är inget skäl att inte ha en fin trädgård. Här har man fått in det man behöver i form av en gräsmatta, uteplats med grill, planteringar och en lekstuga.
Kombinera färger! Den här planteringen går i rött orange och gult. Tänk på att både blommor och färgade blad kan kombineras på det här sättet. Ta reda på när växterna blommar och försök kombinera ihop växter så att det finns färg från vår till höst.
En annan plantering som går i rosa, lila och silver. Silverfärgade blad står sig hela säsongen och brukar lämpa sig bäst för soliga lägen.
Och förresten. Glöm allt jag säger om att det bör, måste eller ska. Det är du och ingen annan som bestämmer hur du vill ha det i din nya trädgård. Lycka till!
onsdag 26 november 2008
Grönare trädgård!
Det är bara att hålla med!
*Kompostera så mycket som möjligt. Även ogräs går att lägga i komposten innan det gått i frö.
*Hyr en kompostkvarn för kvistar och grenar.
*Elda. Träaska i lagom mängd är bra näring för jorden.
*Mylla ner kompostjord, kompletterad med kogödsel, torv och kanske benmjöl under våren.
*Undvik konstgödsel.
*Låt bli kemiska bekämpningsmedel.
*Samla regnvatten från stuprännorna. Växterna mår bra av det mjuka vattnet.
*Samla upp vinterns vägsand utanför tomten. Salterna är bortsköljda och den blir en bra jordförbättrare tillsammans med torv.
*Återanvänd så mycket som möjligt av allt som finns i trädgården, till exempel marksten. Ska du inte använda Ölandsstenen, gör en mur av dem eller sälj, hellre än att kasta.
*Släng inte växter, flytta eller skänk bort dem.
*Köp närproducerade växter. E-plantor är garanterat friska och klarar det svenska klimatet.
*Gräv upp eller täck ogräs med markduk tills det ger upp. Eller lär dig leva med det.
*Gräset ska helst klippas med en handjagare. Näst bäst är en nätansluten elgräsklippare. Motorgräsklipparen är det sämsta alternativet om man månar om miljön, men en 4-taktsmotor är renare än en 2-taktsmaskin och alkylatbensin bättre än vanlig.
Hela artikeln:
http://husohem.se/Templates/Pages/Article.aspx?id=5505&epslanguage=sv
Word.
Ekologisk trädgård vid Vita Huset
Mer på http://www.thewhofarm.org/
torsdag 20 november 2008
Beskärningens grunder
Med beskärning kan man åstadkomma en vacker form och ett harmoniskt förhållande mellan växtens rot och krona. Beskärningen befordrar också blom- och fruktbildning och bidrar till en nyttig föryngring av plantan. Man kan säga att sax, såg och sekatör gör lika mycket för tillväxten i trädgården som väl gödning och bevattning.

Friväxande äpple- och päronträd
Uppbyggnaden av trädet påbörjas i samband med planteringen. Uppbyggnaden sker så att tre välriktade grenar behålls och kortas in efter behov. Kraftiga grenar kan lämnas längre än svaga. Toppskotten kortas in i proportion till övriga grenars längd.
Den fortsatta uppbyggnaden sker genom val av nya grenar längs stammen. De kortas in för att få bra styrka. På grenar som beskurits första året har nu bildats sidoskott som kortas in. Målet för beskärningen är att bilda en gles och stadig krona som förmår bära skörden utan att grenarna bryts.
Underhållsbeskärning består i huvudsak av gallring av kronan. Gallringen sak utföras under vårvintern. Målet är att trädet inte ska bli för tätvuxet. Om trädet blivit för stort kan grenarna kortas in. Ingreppet syns minst om man lägger snittet intill en grenklyka. Sommarbeskärning, s.k. pincering, görs ca 4 blad frånkvistens topp.
Gamla fruktträd beskärs efter principen gallring och borttagning av torra grenar.
Fruktträd byggs upp under årens lopp genom att man kortar in de kraftiga ledgrenar man vill behålla och skär bort svaga eller felriktade grenar.

Spaljéträd
Beskärning ska utföras både vinter- och sommartid. På vintern utförs själva uppbyggnadsarbetet, då grenar släpps ut som harmonierar med den tänkta formen på spaljéträdet. Längs stammen ska de fruktbärande grenarna sitta på ett avstånd av 10-15 cm.Sommarbeskärningen består av pincering, d.v.s. inkortning av skotten som ska bilda fruktbärande grenar, till 3-4 bladögon, räknat från kvistens bas. Pinceringen görs för att få riklig fruktsättning och kallas sporrbeskärning.

Spaljéträd kan klippas till önskad form. Här är en av de enklaste: U-form.
Vinbär
De röda vinbären ger större buskar än de svarta och vita. Gallring av skotten ska ske vid basen och kan påbörjas ca tre år efter planteringen. Buskarna får som äldre inte bli för täta i mitten, eftersom en god kvalitet på bären kräver ljus och luft. Med luftväxlingen förhindras också uppkomst av svampsjukdomar.Gallring av uppstammade vinbär innebär normal gallring av kronan och borttagning av stamskott.

På både vinbärs- och krusbärsbuskar ska alla grenar som når marken skäras bort.
Krusbär
Gallras som vinbären. Borttagning av äldre grenar i centrum befrämjar en bättre kvalitet på bären. Uppstammade krusbär beskärs som uppstammade vinbär.
För krusbärs- och vinbärsbuskarna räcker inte alltid beskärning. De kan behöva stagas upp, t ex som på bilden, för att hindra bärtunga grenar från att lägga sig på marken.
Hallon
Beskärningen består i borttagning av fjolårsskotten samt en del av årsskotten. Beroende på hur tätt plantorna står, lämnas 3-5 av de kraftigaste nya skotten, vilka binds intill tråden eller ribban. Har man satt upp tråd på båda sidor om plantorna, behöver ingen uppbindning ske. Beskärningen görs efter skörd.Björnbär
Björnbär kan spaljeras och kräver soliga lägen. Liksom hos hallon ska de äldre grenarna tas bort. Beskärningsarbetet utförs på våren, när man ser vilka växtdelar som frusit bort. Bären bildas på de nya skotten, som måste bindas upp vid stöd eller spaljé efter hand som de växer ut.
Vindruvor
Vid plantering skärs vinrankan tillbaka så att 3-5 knoppar återstår. Det kraftigaste skottet leds upp som huvudranka, de övriga beskärs 2-3 knoppar från stammen. Sommarbeskärning görs hela sommaren, genom att ta bort överflödiga blad. Sidoskotten toppas in ett blad efter vinklasen. Finns ingen fruktklase toppas sidoskotten när de är ca 25 cm. Kommer det för många klasar ska de gallras bort till ca 5 klasar per meter huvudranka. För att den fullväxta vinstocken ska ge mycket druvor måste den byggas upp långsamt.I november klipps huvudrankan tillbaka så att högst en meter är kvar av sommarens tillväxt. Sidoskotten beskärs efter en knopp räknat från stammen.

Toppa in sidoskotten ett blad efter klasen. I fortsättningen under sommaren pinceras plantan, vilket innebär att nya skott som växer ut ska klippas bort.
Rosor. Plantering och skötsel
Planteringsgropen skall vara stor och ha lucker botten. Låt aldrig rosrötterna utsättas för sol och/eller uttorkning. Vid uttrokning skrumpnar barken. Plantan sätts så djupt i planteringshålet att förädlingsstället kommer 5-8 cm under jordytan.
Gödsla inte nyplanterade rosor förrän tillväxten kommit igång.
Om man planterar rosor där det tidigare vuxit rosor, bör jorden bytas ut till ca 30 cm djup. Jordmånen ska vara välgödslad, kraftig, något lerhaltig och kalkhaltig.
Beskärning
Rosor beskärs på våren, när frosten gått över. Lämplig tidpunkt brukar vara när björkarna slår ut. I södra Sverige kring 1 maj, i norra Sverige någon månad senare. Rabattrosor, polyantha och storblommiga, beskärs hårt ner till 15-20 cm varje vår. Tag bort frusna och torra grenar.
Kläng- och buskrosor som blommar på årsskotten.
Lämna kvar 30-40 cm av förra årets skott.
Kläng- och buskrosor som blommar på fjolårsskotten.
Gallra genom att avlägsna de äldsta och grövsta grenarna. Gallra varje ros så att den ser prydlig och balanserad ut. Avlägsna vildskott. Längs de kvarstående ledgrenarna avkortas alla sidoskott till ca 10 cm längd.
Rosor skall putsas, d.v.s. avblommade rosor skall alltid skäras bort intill det översta, fullt utvecklade bladet.
Vintertäckning.
Innan frosten sätter in i nov-dec ska jorden kupas upp kring plantan.
Rotäkta rosor
Rosor som inte är okulerade på en grundstam kallas rotäkta. Den vanliga nyponrosen är ett exempel. Andra heter Bonica, Cocorico, La Sevillana, Scarlet m.fl.

Det skott som sticker fram under förädlingsstället är ett vildskott och skall tas bort.